Sinterklaas

Ooit zei een bekende politicus, tegen zijn opponent in de verkiezingen: “Sinterklaas bestaat en daar zit hij.” Dat waren Hans Wiegel en Joop den Uyl.

Dit verhaal gaat niet over de verkiezingen, maar met de foto “Sinterklaas bij het Polderhuis”, wil ik een beroep doen op een onbekende groep mensen, die geen idee heeft hoe leuk en leerzaam postzegels verzamelen is. Door de jaren is er voor mij ook een bijzondere wereld in klein formaat ontstaan. Hoeveel thema’s en prachtige ontwerpen mensen bedacht hebben.

Toen de digitale wereld in opmars kwam, werd er al gezegd, dat kaarten en brieven sturen zou afnemen… Hoe opvallend, dat er waar dan ook zoveel ansicht en speciale kaarten te koop zijn, alleen betaal je dan voor de postzegel meer dan de kaart zelf! Het zijn maar wat losse flodders – net als in de politiek – want, hoe ga je mensen bereiken met jouw ideeën en enthousiast maken om te beginnen met postzegels verzamelen? Ook is de waarde niet
meer wat het ooit was. Wel een mooie hobby, zou ik zeggen.

Dan nog iets heel anders en een ontdekking in ons eigen land. In het Overijsselse Steenwijk, mochten wij een museum ontdekken: “Villa Rams Woerthe”. Gebouwd in 1899 in opdracht van filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters. In Jugendstil met een heel groot park. De vader van deze Jan Hendrik verdiende zijn vermogen in de houtindustrie. Zoon Jan Hendrik heeft de bevolking er ook beter van laten worden, met goed onderwijs en volkshuisvesting en gezondheidszorg. Hij was ook nog gemeenteraadslid, de weldoener mocht maar 53 jaar worden.

Dus uniek dat zijn familiehuis gered is en aangekocht door stichting Vereniging Hendrick de Keyser. Toegang met museum jaarkaart. Uniek dat je als bezoeker op de stoelen mag zitten en een kopje koffie aangeboden krijgt door enthousiaste vrijwilligers. In de kelder nog een tentoonstelling over het werk van Beeldhouwer Hildo Krop. Geboren in Steenwijk, maar beroemd geworden van zijn beelden op bruggen en gevelstenen in Amsterdam.

Opdat Sinterklaas iets positiefs mag schenken in de wereld die een beetje in verwarring is.

Vriendelijke groet
Willem ten Veldhuys

Dit bericht is geplaatst in Nieuws 2023. Bookmark de permalink.